Author Topic: Zadaci u SCILAB-u  (Read 5259 times)

Nenad Banjanac

• Newbie
  • *
    • View Profile
Zadaci u SCILAB-u
« on: October 05, 2017, 05:04:48 PM »
Problem:   Kako aktivirati grid linije na grafiku?
Rešenje:   Uneti xgrid (1); ispred plot(x,y).
Primer:      pi=3.14159; x = 0:pi/100:2*pi; y = sin(x); xgrid (1); plot(x,y)
Predlog:    Unesite raličite vrednosti za xgrid (2) ili xgrid (3) i vidite u čemu se ogleda razlika.

Marija Markovć

• Newbie
  • *
    • View Profile
Re: Zadaci u SCILAB-u
« Reply #1 on: October 14, 2017, 05:57:07 PM »
broj pi kao varijabla postoji u SCILAB-u i unosi se kao " %pi" . jel si ga tako uneo ili si mu dodelio vrednost 3,14... i tako ga deklarisao kao promenljivu?

Marija Markovć

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #2 on: October 14, 2017, 06:15:33 PM »
Koju si komandu zadao za ekstrakciju grafika i u kom formatu ti je sacuvan grafik?

Dražen Janković

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #3 on: October 14, 2017, 07:42:22 PM »
Ja sam u prozoru grafika isao na file>export to i sacuvao sam kao .PNG sliku

ne znam dali tako treba ali eto...

Marija Markovć

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #4 on: October 14, 2017, 11:15:26 PM »
da, može ta opcija...ali ni ja ne znam da li tako treba. u onoj tabeli koja je data u materijalu kao objašnjenje iscrtavanja grafika, stoji nešto sasvim drugo, meni potpuno nerazumljivo.

Nenad Banjanac

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #5 on: October 15, 2017, 03:11:37 PM »
Dodelio vrednost broju pi, verovatno da se može koristiti i "%pi" (meni nije vraćao željeni rezultat, te sam se snašao dodelivši vrednost broju pi).

U vezi sa grafikom, kako i kolega Dražen reče, možete ekstraktovati u vidu fajlova sa ekstenzijama: .png ili .jpeg, .jpg tj. u jednom od  formata koje program podržava, a zatim kopirati sliku u word dokument.
« Last Edit: October 15, 2017, 03:18:32 PM by Nenad Banjanac »

Nenad Banjanac

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #6 on: October 15, 2017, 03:13:55 PM »
Zadatke sam snimao u vidu fajlova sa ekstenzijom .sce, a posredstvom alata SciNotes koji se nalazi u grupi Applications programa Scilab.

Nenad Banjanac

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #7 on: October 15, 2017, 03:26:27 PM »
Jeste da ovo pitanje nije u vezi sa predmetom IT101, ali u svakom slučaju jeste bitno  :)

Da li imate i kako da nabavim primerak knjige - lektira za predmet Engleski 1 (The Top Floor), a da taj isti primerak nije sa sledeće adrese: http://www.scribd.com/doc/253631564/The-Top-Floor (poželjno je da bude u .pdf formatu radi lakše štampe ili barem boljeg kvaliteta skenirana u odnosu na knjigu sa navedenog linka)?

Dražen Janković

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #8 on: October 15, 2017, 06:02:11 PM »
Gde god da sam nasao tu knjigu, svaka je bila isti taj scan...  Nema druge morace da se ide u biblitoteke il knjiyare, ne verujem da cemo igde naci boli PDF na netu

Dražen Janković

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #9 on: October 15, 2017, 06:03:56 PM »
I jos jedna stvar samo, da li ste slali vec domace iz ovog predmeta na ovu gore adresu, i da li ste dobili kakakv odgovor, ja sam poslao jedan ali nisam dobio odgovor pa ne znam da li vredi da saljem ostale...

Marija Markovć

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #10 on: October 15, 2017, 09:06:53 PM »
Ja još nisam poslala, javiću kad pošaljem da li ima odgovora. A jel si uradio zadatke iz daljih lekcija(druge, treće...)?

Marija Markovć

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #11 on: October 15, 2017, 09:08:42 PM »
Nenade, gde si našao info da nam treba ova knjiga iz engleskog?

Nenad Banjanac

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #12 on: October 15, 2017, 09:26:52 PM »
Rešenja prvog domaćeg zadatka sam poslao 05.10. i evidentirani su mi bodovi na ISUM-u.

Već sam pripremio rešenja za drugi i radim za treći domaći zadatak, pa ću ih istovremeno poslati.

Što se tiče informacije za lektiru, naglašeno je u Planu, pod tačkom 1., a koja se odnosi na potrebnu tj.obaveznu literaturu.
« Last Edit: October 15, 2017, 09:39:40 PM by Nenad Banjanac »

Marija Markovć

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #13 on: October 15, 2017, 09:52:06 PM »
Kolega, svaka čast!

Dražen Janković

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #14 on: October 15, 2017, 09:55:25 PM »
Ja sam poslao prvi domaci u cetvrtak kasno uvece, u petak nisam dobio nikakav odgovor, niti su mi dodati poeni, uradio sam i onaj drugi zadatak a one excel zadatke cu odjednom ali mi se ne salje nista dok ne dobijem bar neku povratnu informaciju.

Posle koliko vremena su tebi odgovorili, Nenade?

Nenad Banjanac

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #15 on: October 16, 2017, 09:23:17 PM »
Povratnu informaciju sam dobio 08.10., u pitanju je automatski generisana poruka sa ISUM-a i na tu poruku ne treba odgovarati (istovremeno se poruka gereriše i šalje studentu, a nakon evidentiranja bodova od strane profesora). Profesori će pre ili kasnije pregledati rešenja svih naših domaćih zadataka i evidentirati bodove ili u krajnjem slučaju nam vratiti na doradu. Nije problem, ako treba i duže čekati na povratne informacije, a u međuvremenu rešavati domaće zadatke i iz drugih predmeta.

Marija Markovć

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #16 on: October 19, 2017, 12:31:39 AM »
Kolege, jel još neko dobio odgovor i poene za domaće zadatke iz IT101? Ja sam poslala prva dva i još uvek nema ničega.

Dražen Janković

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #17 on: October 19, 2017, 10:08:01 AM »
Ja sam poslao prva dva, za prvi mi je stigla automatska poruka da su mi poeni upisani posle 3-4 dana, a kad sam poslao drugi, automatska poruka mi je stigla posle 5 minuta... Uglavnom asistent ne odgovara porukom, bar ne kad je sve u redu sa domacim, samo ce it stici automatska poruka...

Marija Markovć

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #18 on: October 19, 2017, 11:26:36 AM »
Hvala kolege! Jel ste možda radili domaće iz nekih drugih predmeta?

Dražen Janković

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #19 on: October 19, 2017, 02:15:19 PM »
Jesam iz OM100, asistent odmah odgovori, ili najkasnije sutra ujutro ako je poslato kasno, samo sto poeni jos nisu upisivani u ISUM jer imaju nekih tehničkih problema

Marija Markovć

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #20 on: October 19, 2017, 05:07:01 PM »
E, da. Takvo iskustvo i ja imam. Lepo je kad brzo dobiješ odgovor :)

Dražen Janković

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #21 on: October 19, 2017, 10:42:11 PM »
Nego imam pitanje vezano za IS205, u prvoj lekciji kaze uradite zadatke, jel to domaci koji treba nekom da se posalje? Malo je nejasno formulisano...

A mozda bi trebalo da napravimo neku novu temu za neke svakodnevne teme i pitanja, Ova tema je predaleko otisla od zadataka u scilab :D

Marija Markovć

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #22 on: October 20, 2017, 12:14:28 PM »
Dražene, slažem se. Mislim da je pričaonica podesna za ove opšte teme... a i na vrhu je strane. Započeću novu temu tamo, a ovde možemo da nastavimo da komentarišemo o IT101.