Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Filip Rakić

Pages: [1]
1
Kakva su vasa razmisljanja na kraju ove lekcije?

1.Da li menadžeri, po Vašem mišljenju, uglavnom imaju dovoljno vremena i kvalitetnih informacija za donošenje odluka?

Mada primer o porodici Petrovic iz lekcije ukazuje na to da menadzeri nemaju dovoljno vremena, ja smatram da ukoliko se dobro organizuju i raspodele obaveze uvek mogu i MORAJU  da imaju vremena da se posvete procesu donosenja odluka, jer od njihovih odluka zavisi buducnost preduzeca kojim upravljaju. Takodje, ako njihovi podredjeni imaju dobar odnos i razumevanje sa menadzerom, oni mogu da znaju tacko koje su mu informacije potrebne i da ih na najbrzi i najkvalitetniji nacin obrade.

2.Koga sve moramo imati u vidu prilikom donošenja menadžerskih odluka? Šta može da se dogodi ako donosimo odluke koje su samo u našem interesu?

Dobar i odgovoran menadzer mora da ima u vidu sve clanove preduzeca kojim rukovodi. Ako pak donosi odluke koje samo nejmu odgovaraju, menazder ce mozda na kratki vremenski rok uspeti da poboljsa svoj polozaj i svoja primanja, ali ce dugorocno unustiti preduzece i verovatno dobiti otkaz, dok ce zaposleni ispastati zbog njegovog sebicnog ponasanja. Smatram da je malo verovatno da menadzer moze da donese odluku koja ide njemu u kosti, a da istovremeno pomaze i preduzecu.

2
MK100 Diskusje o nastavnim temama / Prva lekcija-Uvod u marketing
« on: October 19, 2015, 09:37:56 PM »
1.Koju taktiku bi, prema vašem mišljenju, trebalo da upotrebi kompanija JandJ za pridobijanje ponovnog poverenja potrošača?

2.Koju lekciju prodavci medicinskih preparata mogu da izvuku iz slučaja Tylenol-a koji je odgovorio na krizu tako što je uspeo da povrati 90% izgubljenog tržišta za manje od godinu dana?

1.Po mom misljenju kompanija JandJ trebalo bi da napravi upecatljivu kampanju u kojoj iznosi rezultate zdravstvenog instituta da lek nije opasan po zivot, da su uzorci bili kontaminirani , sumnja se da je kontaminiranje  njihove konkurencije posto su pre tog skandala posedovali 37% trzista. Najbolji nacin za iznosenje podataka da lek nije smrtonosan,bilo bi emitovanje izjava renomiranih farmaceuta na nacionalnim televizijama,u novinama i putem stampanja brosura koje bi se delile u apotekama.

2.Smatram da se iz ovakvog primera moze izvuci vise lekcija ali najbitnija je to da nekada stara ideja  moze biti produktivnija I efektivnija od nove, tacnije da menadzeri danas ne moraju inspiraciju traziti samo u buducnosti ili sadasnjosti,nego mogu se osvrnuti i na proslost kompanije.

Kako ste vi odgovorili na ova pitanja?

3
Prema Vašim saznanjima, da li su menadžeri u Srbiji orjentisani više na poslove ili na odnose? Šta treba da bi dosegli tačku ravnoteže?

Prema mojim saznanjima menadžeri su orjentisani više na poslove. Jednim primerom iz života ću obrazložiti svoje  mišljenje.
Moja majka je radila u jednom eminentnom butiku kao pordavac sa još tri žene. Menadžer nije želeo da saluša probleme radnica, odredio im minimalne plate I samo dva slobodna dana mesečno. Možda se njemu činilo da će bolje poslovati ako se prema ljudima ponaša kao prema robotima, ali njegova zamisao je propala. Sve četiri radnice su dale otkaz I nekoliko meseci kasnije I butik je zatvoren. I pored dobrog kvaliteta robe I atraktivne lakacije, vidimo da je propao, smao zbog lošeg rukovođenja.
Da li mislite da je veći problem kod radnica bio to što je plata bila minimalna ili što se menadžer prema njima ponašao neodgovarajuće? Da li bi one ostale da rade da je on bio ljubazniji i srdačniji i više im izlazio u susret?
Meni se čini da je veći problem njegov loš stav, nego plata.

Pages: [1]