My Community

Nastava => MK150 => MK predmeti => MK150 Diskusje o nastavnim temama => Topic started by: Filip Rakić on November 04, 2015, 07:57:49 PM

Title: Druga lekcija-Skole i principi menadzmenta
Post by: Filip Rakić on November 04, 2015, 07:57:49 PM
Kakva su vasa razmisljanja na kraju ove lekcije?

1.Da li menadžeri, po Vašem mišljenju, uglavnom imaju dovoljno vremena i kvalitetnih informacija za donošenje odluka?

Mada primer o porodici Petrovic iz lekcije ukazuje na to da menadzeri nemaju dovoljno vremena, ja smatram da ukoliko se dobro organizuju i raspodele obaveze uvek mogu i MORAJU  da imaju vremena da se posvete procesu donosenja odluka, jer od njihovih odluka zavisi buducnost preduzeca kojim upravljaju. Takodje, ako njihovi podredjeni imaju dobar odnos i razumevanje sa menadzerom, oni mogu da znaju tacko koje su mu informacije potrebne i da ih na najbrzi i najkvalitetniji nacin obrade.

2.Koga sve moramo imati u vidu prilikom donošenja menadžerskih odluka? Šta može da se dogodi ako donosimo odluke koje su samo u našem interesu?

Dobar i odgovoran menadzer mora da ima u vidu sve clanove preduzeca kojim rukovodi. Ako pak donosi odluke koje samo nejmu odgovaraju, menazder ce mozda na kratki vremenski rok uspeti da poboljsa svoj polozaj i svoja primanja, ali ce dugorocno unustiti preduzece i verovatno dobiti otkaz, dok ce zaposleni ispastati zbog njegovog sebicnog ponasanja. Smatram da je malo verovatno da menadzer moze da donese odluku koja ide njemu u kosti, a da istovremeno pomaze i preduzecu.